Catalin Cristea box

Cătălin Cristea, abonat la podiumul Campionatelor Naționale de Box: „Argintul de anul ăsta mă motivează enorm”


Cel mai bun produs al secției de box a Clubului Sportiv Municipal este, fără îndoială, Cătălin Cristea. Multiplu campion național al României, elevul lui Nicu Tamaș a reușit să mai aducă o medalie în vitrina clubului dâmbovițean, la ultima ediție a CN de seniori. De data aceasta, „Leul” a cucerit argintul categoriei grea (92 kg).

Eșecul din finală, acolo unde l-a înfruntat pe Emanuel Mican (Dinamo) l-a făcut pe sportivul nostru să se gândească deja la viitoarea ediție a celei mai importante competiții organizate de Federația Române de Box. Puțini sunt cei care știu că în duelul din finala Naționalelor găzduite de Târgu Mureș, Cătălin Cristea a boxat având o accidentare gravă. Chiar și așa, târgovișteanul consideră că rezultatul putea fi altul.

Cătălin Cristea, abonat la podiumul Campionatelor Naționale de Box

Cătălin, felicitări pentru rezultatul de la Campionatele Naționale!

Mulțumesc, mulțumesc, dar să știi că după ce urci o dată acolo sus, medaliile de argint sau de bronz nu mai au același gust, ca să zic așa!

Adică nu ești mulțumit cu argintul?

Nu, mulțumit nu sunt, dar sunt conștient că e un rezultat bun. Sunt vicecampionul țării, în fond. Nu e puțin lucru!

Să intrăm în subiect! Ce ți-a lipsit să cucerești medalia de aur?

Păi, decizia arbitrilor! Știu că sună ca un clișeu la noi, la box, dar chiar nu cred că am pierdut finala asta. Poate sunt subiectiv, dar să știi că în ring nu mi-am simțit adversarul superior. Cred că a fost un meci echilibrat, dar, na, asta au văzut arbitri.

Cum a fost duelul cu Emanuel Mican?

Îți dai seama, în finală nu ajung sportivi slabi. E un boxer bun. De fapt, e cel mai bun greu din România. Are experiență, are valoare. E un adversar redutabil. Numai că în meciul ăsta nu mi s-a părut mai bun ca mine. Apoi, au mai fost și problemele de sănătate, care nu m-au lăsat să mă desfășor cum am vrut în ring. Bine, astea apar mereu în asemenea competiții. Nu vreau să caut alibiuri, dar m-ai întrebat cum a fost meciul și ți-am spus ce am simțit eu de acolo, din ring!

A boxat cu coasta fracturată

Ce probleme medicale ai avut?

În semifinale, adversarul mi-a fracturat o coastă, iar durerile sunt destul de mari. Bine, noi facem box, suntem obișnuiți cu durerea, dar într-o partidă cu asemenea miză nu e ușor să nu te simți bine din punct de vedere fizic. Problema la coastă mi-a afectat mobilitatea. Nu am putut să mă mișc așa cum mi-am dorit. Mă rog, astea sunt condițiile. Am intrat în ring și am boxat.

Crezi că în condiții normale, ai fi câștigat?

Nu știu ce să zic. Poate aș fi câștigat, poate nu. E greu de anticipat ce s-ar fi putut întâmpla, mai ales că în sportul ăsta imprevizibilul apare în fiecare fracțiune de secundă.

Am citit pe pagina ta de Facebook o postare în care păreai foarte afectat de eșecul din finală…

Să știi că am o frustrare că nu am luat aur, recunosc! Îmi doream să iau titlul…

Că tot vorbeai de clișee, am să îți adresez eu o întrebare clișeu: Îți dorești mai mult pentru sezonul viitor?

Normal. Simt că pot redeveni campion al României. Argintul ăsta nu mă face să renunț, dimportivă.

Acum că ai devenit tătic, intri mai cu teamă în ring, te gândești că e mai periculos sportul pe care-l practici?

Să știi că înainte de fiecare luptă mă gândesc la cei dragi, dar mai ales la băiețelul meu și la soție. Apoi, când am urcat acolo, dispar toate. Mă concentrez la ce am de făcut. Să evit loviturile adversarului, să-i descopăr punctele slabe și să câștig fiecare meci. Iubesc sportul ăsta, e pasiunea mea și de aceea fac totul pentru a învinge atunci când ajung în ring!

Că tot se apropie finalul de an, ce-ți dorești de la 2022?

Din punct de vedere sportiv, îmi doresc aurul la naționale, cum am spus mai devreme. Personal, îmi doresc ca familia mea să fie sănătoasă!