Romel Mușa, despre viitorul judo-ului: „Sincer, nu îmi pot imagina sportivii luptând cu masca la gură!”


 • Este una dintre cele mai negre perioade din istoria sportului. Cum consideri că va arăta fenomenul sportiv după depășirea acestei pandemii?
 • Plecand de la premisa ,, ce nu te omoara , te intareste”, parerea mea este ca sportul isi va urma traiectoria normala, in ceea ce priveste pregatirea sportivilor, in plan financiar cred ca vor exista schimbari majore (prin evaluarea corecta a valorii sportive). Prin anii 80/90 , SIDA facea ravagii , celebru fiind cazul baschetbalistului Earwin „Magic” Johnson. Vi s-a părut că a disparut sportul?
 • Judo-ul este un sport de contact. Cum crezi că se vor schimba lucrurile în judo în viitor?
 • Sincer, nu prea imi pot imagina sportivii luptând cu masca la gură si cu manusi in maini, in conditiile in care te sufoci si si asa in cele 4 minute, cat ține o luptă. În anii 80, daca adversarul era infectat cu SIDA si in timpul luptei intrai in contact cu sangele lui… De obicei , sportivii dobandesc  prin antrenament  o rezistenta mai mare la boli, prin intarirea sistemului imunitar, prin fortificarea organismului fizic si psihic, dar sa nu uitam ca ei fac un control medical periodic, la medicina sportiva. Contact exista in majoritatea sporturilor atat la cele de echipa (Fotbal, Baschet, Rugbi, Handbal etc.) cat si la cele individuale (Lupte, Box, Judo), exceptand cele cu fileu (tenisul, voleiul), popice etc. Ca o parere personala, cand vom face validarea documentelor la Campionatele Nationale, cred ca vom fi obligati sa prezentam si rezultatul testului de COVID 19, momentan pana la aparitia unui vaccin, sau pana la disparitia acestui virus.
 • Ce competiții importante ar fi trebuit să se desfășoare în această perioadă pentru sportivii clubului nostru?
 • Pe noi ne-a lovit extrem de rau aceasta pandemie. In luna martie erau programate toate comprtitiile importante. La inceputul lunii am participat la Campionatul National de Tineret U23, unde am obtinut o medalie de bronz prin Eric Patulea la +100 kg. Pe 21 martie aveam Campionatul National de SENIORI – unde aveam ca obiectiv obtinerea unei medalii prin sportivul Gogu Dragos, sportiv care la ultimile două editii ale C.N. SENIORI a pierdut in finala mica. Pe 28 martie trebuia sa participam la Campionatul National de Juniori I. U21 – competitie la care mizam pe cel putin 3 medalii (dintre care si un titlu de campion) toti sportivii fiind in ultimul an de juniorat. De ce spun asta… Pentru ca in ultimii 2 ani erau medaliati la C.N.Juniori , Temelie Mihai fiind vicecampionul categoriei 81 kg, de anul trecut iar anul asta trageam la locul I. In mai , sportiva Stanescu Ioana ,trebuia sa participe la Campionatul Balcanic de U18 – Turcia, ca urmare a locului II obtinut la C.N. Cadeti U18.

 • Cât de afectat consideri că va ieși judo-ul românesc după criza provocată de COVID-19?
 • In functie de cat o sa dureze izolarea. Daca alte natiuni incep pregatirea inaintea noastra, atunci vom porni cu un handicap abordarea turneelor de calificare la JO – TOKIO 2021. Cred ca specialistii din cadrul FR JUDO si aici ma refer la directorii tehnici, antrenorii de Loturi, si-au creionat o strategie de pregatire a sportivilor atat pe perioada pandemiei , cat si imediat dupa reluarea activitatii.
 • Cât de des comunici cu sportivii tăi în această perioadă?
 • Atat cat este posibil – avem noroc cu facebook-ul , locul in care eu le postez diverse filmulete in care sunt exemplificate exercitii de pregatire fizica cu greutatea proprie sau cu diverse aparate, filmulete motivationale cu si despre judo. In principiu, sportivii mari stiu ce au de facut, stiu sa-si dozeze exercitiile. Cel mai des sunt sunat de parintii copiilor de la grupele mici, care ma tot intreaba cand incepem activitatea.
 • E o modă a comunicării și chiar antrenamentelor online. Ce părere ai despre acest mod de continuare a activității pe timpul pandemiei?
 • Este o varianta de avarie , insa , in judo (unde,pe langa o oarecare pregatire fizica si niste Tandoku Renshiu), eu nu o vad prea eficienta. Pana nu-l vezi si nu il simti pe sportiv,pana nu conduci pregatirea din mijlocul sportivilor ,pana nu simti pulsul SALII- sa fim seriosi,nu poti spune ca acela este antrenament. Asa ne mutam in mediul virtual si ne intrecem pe PS4, cu consola in maini… si uite cum scapam de covid …si de obezitate, si alte boli derivate. Specialistii spun ca “simtul kimonoului dispare in 72 de ore”- asa ca prin acest antrenament nu fac decat TONIFIERE…

 • Ce le transmiti colegilor tăi antrenori, dar mai ales sportivilor pe care-I pregătești?
 • Pe toti colegii mei, de la toate disciplinele sportive ii indemn sa fim UNITI, poate mai mult ca niciodata. Sa dispara rivalitatea care ne-a dezbinat si sa o apreciem doar pe cea sportiva, sa fim mult mai responsabili. Sportivilor mei le spun ca vom avea o vara lunga de pregatire. Sper si cred ca Federatia o sa mute competitiile sportive din aceasta perioada,in toamna acestui an.
 • Cât de mult așteaptă Romel Mușa să revină în sala de antrenament?
 • Pentru profesorul Romel Musa, Judo-ul este “un mod de viata”..