carla popescu csm targoviste

Carla Popescu, prezentă la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires! „A fost o experiență extraordinară”


Carla Popescu (18 de ani) este singura din sportul dâmbovițean care a participat la Jocurile Olimpice de Tineret din Argentina. Sportiva clubului nostru a fost selecționată în echipa națională de baschet 3X3, alături de Maria Ferariu (Roland Park Country School Baltimore), Ilinca Păun, Sonia Cazacu (Olimpia București), cu Monika Brosovszky Boriga în postura de antrenor. România a disputat patru meciuri la Buenos Aires, câștigând unul (18-14 cu Iran) și pierzând trei (16-18 cu Germania, 14-18 cu Chindia și 10-21 cu Ungaria). Carla a mai bifat o premieră importantă, convocarea la lotul național de baschet senioare, pentru meciurile cu Franța (19 noiembrie) și Finlanda (21 noiembrie). Acum se concentrează pe campionat și pe jocul de sâmbătă, cu Olimpia CSU Brașov (ora 19.45).

 

Carla, a fost o șansă extraordinară să participi la Jocurile Olimpice de Tineret, probabil apogeul carierei tale până în acest moment.

– Este o performanță unică pentru mine și a fost o experiență extraordinară să pot participa alături de echipa națională și de întregul lot al României la Jocurile Olimpice de Tineret. Le mulțumesc tuturor susținătorilor noștri, antrenorii de la cluburi, Federația Română de Baschet, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, care ne-au susținut pentru realizarea de performanțe. Jocurile Olimpice, chiar dacă de Tineret, au reprezentat o competiție extraordinar de puternică. Am acumulat experiență, iar din meciurile susținute am învățat multe lucruri, inclusiv unde trebuie să mai lucrez.

Ce te-a impresionat cel mai mult la acest competiție de amploare?

– Faptul că oamenii de acolo ne-au făcut să ne simțim ca acasă. Eram toți sportivii implicați, vorbeam cu toată lumea și aveam foarte multe activități în timpul liber. Organizarea din Argentina a fost extraordinară, chiar am fost surprinsă plăcut.

Cum ai descrie Argentina?

– Am avut o perioadă bună de timp, în care am vizitat Buenos Aires. Care este destul de mare, însă noi am mers în partea istorică a orașului, în centru și unde erau obiectivele turistice importante. Mi-a făcut foarte mult, m-a impresionat Buenos Aires, parcă eram într-o poveste. Mi-ar plăcea să revin într-o bună zi acolo.

Ai învățat tango?

– Am dansat într-un spectacol de tango și ne-au invitat pe noi, sportivii, să învățăm câțiva pași. Chiar mi-a plăcut.

A venit și prima convocare la echipa națională de senioare, pentru dubla din această lună, cu Franța și Finlanda. Cum ai primit vestea?

– Am fost foarte fericită atunci când am aflat că sunt convocată la naționala de senioare. Este un pas important pentru mine în cariera sportivă, dar, totodată, și o motivație în plus. Mă bucur foarte mult că pot face parte din această echipă, alături de niște jucătoare foarte bune și cu multă experiență, de la care voi avea cu siguranță de învățat.

A fost un final de meci frustrant cu CSM Satu Mare, ați condus cu 12 puncte după trei sferturi și ați pierdut la 3 puncte. Ce s-a întâmplat în ultimul act?

– A fost un final tragic pentru noi. Să conduci la 12 puncte după sfertul 3 și să ai un deficit de 3 puncte la final, e frustrant. Noi ca echipă am fost unite, am jucat până în ultimul moment, dar a intervenit oboseala, nu am mai fost concentrate 100%, au fost și libere ratate. S-au acumulat mai mulți factori nedoriți, iar la final rezultatul nu a fost de partea noastră.

Credeai că mai puteți pierde meciul în ultimul sfert?

– Ținând cont că am condus la 10-12 puncte, probabilitatea de a pierde un meci este destul de mică. Dar cum baschetul este întotdeauna imprevizibil, adversarul a recuperat și a câștigat. Noi avem de învățat din asemenea meciuri și trebuie să rămânem concentrate până la ultima secundă.

Cum crezi că va fi la Brașov, sâmbătă?

– Va fi un meci destul de echilibrat. Brașovul se descurcă bine pe acest debut de campionat, deși nu are o rotație foarte mare. Folosește 5-6 jucătoare maxim, care evoluează peste 35 de minute în fiecare meci, dar prin dorință și prin concentrare a reușit să câștige partide destul de importante. Va fi foarte greu la Brașov, dar sper să ne mobilizăm, săptămâna aceasta ne-am antrenat foarte bine și cred că putem obține un rezultat pozitiv.